Reel kesim güveninde düşüş hızlandı

Reel Kesim Güven Endeksi Mayıs Ayında Azaldı

Mayıs ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesine geriledi. Önceki ayda RKGE, 103,2 seviyesindeydi.

2025 yılı Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 98,6 seviyesine geriledi.

TCMB’nin açıklamasına göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesinde gerçekleşti.

Açıklamada belirtildiğine göre:

“Son üç aya ilişkin değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği görülürken, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı gözlenmektedir.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğuna dair değerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendiği görülmektedir. Mevcut mamul mal stokları seviyesine ilişkin olarak, bir önceki ayda mevsim normallerinin altında olduğunu belirtenler lehine olan seyrin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirtenler lehine döndüğü gözlenmektedir.

Gelecek üç aya dair değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentilerin bir önceki aya göre güçlendiği, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış beklentilerinin ise bir önceki aya göre zayıfladığı görülmektedir.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış bekleyenler ve son üç ayda artış olduğunu belirtenler lehine olan seyrin zayıfladığı görülmektedir. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış beklentilerinin de zayıfladığı gözlenmektedir. Gelecek on iki aylık dönem sonunda yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 38,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.”

 

Related Posts

Kamu işçileri en az yüzde 50 zam istiyor

İşçi sendikaları, kamuda yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında hükümetin ilk zam teklifini mayıs ayı bitmeden sunmasını istiyor.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Moldova’da üretici enflasyonu tırmanıyor

Moldova’da üretici fiyat endeksi Nisan 2025’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artış gösterdi. Moldova Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre bu artış, Mart ayında kaydedilen yüzde 4,7’lik yükselişin de üzerine çıkarak Eylül 2023’ten …

‘Girit’ mirasını Gemlik’e taşıdı

Global havayolu şirketinde 15 yıl yöneticilik yaptıktan sonra Girit’ten mübadele ile gelen atalarının yolundan gitmeye karar veren kadın girişimci Pelin Canbay, Gemlik’te ‘Oli Vogue’ markasını kurdu.

Merkez patinajda: Gelen yaktığına yetmiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervlerinin 16 Mayıs ile sona eren bir haftalık dönemde yaklaşık 1,3 milyar dolar artış gösterdiği hesaplandı. Böylece üst üste ikinci haftada artış yaşanmış oldu. ForInvest Haber’in TCMB verilerinden …

Mevduat faizinde yüksek oranlar sabit: Banka banka 1 milyon TL’nin getirisi belli oldu

Mevduat faizleri, üç hafta önce ulaşılan yüzde 53 seviyesini koruyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ile birlikte piyasada faiz zirvesi görülmüş olabilir. Peki şu an en yüksek faiz hangi bankada veriliyor ve 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi ne kadar? İşte ayrıntılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir