Probiyotik deposu turşu: Ev yapımı turşunun 8 şaşırtıcı faydası! İşte evde sağlıklı turşu tarifi…

Neredeyse tüm sebzelerin turşusunu yapmak mümkün. Ancak içerdikleri yüksek antioksidanlar nedeniyle lahana ve pancar çeşitlerini öncelikli olarak tüketilebileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Burada dikkat edilmesi gereken nokta bireyde; tansiyon, böbrek, mide, kalp ya da diyabet gibi rahatsızlıklar söz konusuysa, yüksek tuz oranı sebebiyle turşu tüketiminde aşırıya kaçmamak. Bu hastaların, turşuyu doktorlarına danışarak beslenme planlarına dahil etmeleri önemli. Herhangi bir sağlık sorunu olmayanlara ise günde ortalama 2 kaşık turşu tüketmesini tavsiye ediyoruz” açıklamasında bulundu.

PRATİK EV TURŞUSU TARİFİ

Hazır versiyonlarındansa ev turşusunun her zaman birinci tercih olması gerektiğinden bahseden Örnek, “Turşu yapımında klorsuz içme suyu kullanmak, doğal veya organik üretilmiş sebzeleri tercih etmek, kaya tuzu kullanmak ve hijyen kurallarına uymak çok kıymetli. Ayrıca peynir altı veya ev yoğurdundaki suyun eklenmesinin de turşunun probiyotik çeşitliliğini artıracağını bilelim” dedi.

Pratik bir lahana turşusu tarifi paylaşan Örnek, “Orta boy bir lahanayı yıkayıp dilimleyin ve üç yemek kaşığı kaya tuzuyla iyice ovalayın. Lahanalarınızı temiz bir cam kavanoza bastırarak doldurun, aralarına dilimlenmiş sarımsaklar ekleyin. Ardından içine bir su bardağı peynir altı ve yoğurt suyu ya da sirke ekleyerek kavanozun kapağıyla turşu suyu arasında iki parmak boşluk bırakın. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp karanlık bir yerde yaklaşık bir ay beklettikten sonra turşunuzu afiyetle tüketebilirsiniz” dedi.

Diyetisyen Örnek, ev yapımı turşunun 8 faydasını sıraladı:

Bağırsaklarda bulunan zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller.

Bağırsak ortamının pH seviyesini dengeler.

Kurşun, cıva, arsenik gibi; beslenme, solunum ya da deri temasıyla vücuda giren ve insan sağlığına zararlı ağır metalleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur.

Kanserojen maddeleri etkisiz hale getirme potansiyeline sahiptir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Çeşitli bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlar.

Lif açısından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı / ishali önlemeye yardımcı olur.

Bağırsak florasını güçlendirerek vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya destek olur.

Related Posts

Türkiye’den Almanya’ya gönderilen çikolatalar geri çevrildi: Gerekçesi ortaya çıktı

Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilen bazı çikolata ve şekerleme ürünleri, yapılan kontrollerde ciddi alerjen riski taşıdığı gerekçesiyle ve ürünlerin ambalajlarında uyarı yapılmadığı için Avrupa pazarına sokulmadı.

Orman yangınlarının ardından ‘hava kirliliği’ alarmı: Şikayetler arttı, başvurular yüzde 30 arttı

Bursa’da günlerce devam eden orman yangınlarının ardından solunum yolu şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısında yüzde 30 artış yaşandığı öğrenildi. Uzmanlar kronik hastalığı olanların maskeyle dolaşması uyarısında bulunurken özellikle akut ve yoğun maruziyetlerde ölüm riskinin yüzde 5-8 arttığını vurguladı.

Kuaför ve berberlere “hepatit” uyarısı

Kuaför ve berberlere “hepatit” uyarısı

Karpuzda bakteri tehlikesi

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar, hayvansal gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin de zehirlenmeye yol açabileceğine dikkat çekiyor.

İdrar yolu enfeksiyonu vakaları artıyor: ‘Tekrarlıyorsa araştırılmalı!’

Enfeksiyonun yaz aylarında ortak alan kullanımı, yetersiz sıvı alımı ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinden kaynaklandığını belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Sıvı alımı sadece yaz aylarında değil, yılın her döneminde önemli. Ancak yazın özellikle artan sıcaklıklarla birlikte vücuttan sıvı kaybı da fazla oluyor. Bu dönemde daha da dikkatli olmak lazım” dedi.

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir