Karpuzda bakteri tehlikesi

Karpuz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi karpuz, sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Ancak, bazı önemli detaylara dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabilir. Uzmanlar, bu tür zehirlenmelerin kolaylıkla önlenebileceğini belirtiyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuz tüketirken kabuğunun temizlenmesine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Göral, “Karpuzun kesilmeden önce özellikle sıcak, ılık ve sabunlu suyla yıkanarak, bakterilerden arındırılması önemlidir. Aksi takdirde, kabuktaki bakterilerin bıçağa bulaşarak gıda zehirlenmesine yol açabileceğini unutmamak gerekir.”

Salmonella İle Mücadele

Besin zehirlenmelerine neden olan salmonella bakterisi özellikle sıcak mevsimlerde sıkça karşımıza çıkabiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, özellikle tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurta tüketirken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Öztürk, “Salmonella bakterisi, sıcak ve nemli ortamlarda çoğalma eğilimindedir. Bu sebeple sıcak havalarda gıdaların saklanma ve pişirme koşullarına dikkat edilmelidir” ifadelerini kullanırken, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı gibi belirtiler görüldüğünde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

İdrar yolu enfeksiyonu vakaları artıyor: ‘Tekrarlıyorsa araştırılmalı!’

Enfeksiyonun yaz aylarında ortak alan kullanımı, yetersiz sıvı alımı ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinden kaynaklandığını belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Sıvı alımı sadece yaz aylarında değil, yılın her döneminde önemli. Ancak yazın özellikle artan sıcaklıklarla birlikte vücuttan sıvı kaybı da fazla oluyor. Bu dönemde daha da dikkatli olmak lazım” dedi.

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Rahatsızlığı nedeniyle her yediğini kusunca 41 kiloya düştü, ameliyatla sağlığına kavuştu

Yaklaşık 4 yıl boyunca yaşadığı sağlık problemi nedeniyle 2 kez ameliyat olan, sıkıntıları geçmediği için 70 kilodan 41 kiloya kadar düşen Sabiha Demirden (44), tüm şikayetlerinin kalın bağırsağındaki darlıktan kaynaklandığını öğrenince şoke oldu. Antalya’da Prof. Dr. Tuğrul Çakır’ın gerçekleştirdiği 2,5 saatlik ameliyat ile sağlığına kavuşan Sabiha Demirden, yeniden doğduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Karın Germe Ameliyatı

Karın germe ameliyatı hakkında açıklama yapan uzmanlar, operasyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir