Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kolorektal Kanserine Dikkat! Doç. Dr. İsmail Alper Tarım Uyardı

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, kolorektal kanserine karşı halkı bilinçlendirme çağrısında bulundu.

Doç. Dr. Tarım, yaptığı açıklamada, dünyada ve ülkemizde sıklıkla rastlanan kalın bağırsak kanserlerinin, tüm kanser türleri arasında en yaygın üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Hastaların çoğunluğunun 50 yaşın üzerinde olduğunu vurgulayan Tarım, hastaların yüzde 70’inin ileri evrede doktora başvurduğunu ve erken teşhisin önemini vurguladı.

Kalın Bağırsak Kanserleri Genç Yaşta Artış Gösteriyor

Doç. Dr. Tarım, düzenli taramaların önemini vurgulayarak, kalın bağırsak kanseri tarama programının yaşam kalitesini artırıcı ve yaşam süresini uzatıcı etkisinin olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen bu program kapsamında dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi yapıldığını söyleyen Dr. Tarım, 50 yaş ve üzeri bireylerin düzenli olarak bu taramalardan geçmelerinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Doç. Dr. Tarım, beslenme alışkanlıklarının genç yaşlarda kalın bağırsak kanserine yol açabileceğine dikkat çekerek, posalı gıdalardan uzak durulması, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, büyük abdest esnasında kan görülmesi veya bağırsak düzensizliklerinin aniden ortaya çıkması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Beslenme ve Düzenli Tarama Hayati Önem Taşıyor

Doç. Dr. Tarım, kalın bağırsak kanserinden korunmanın ve erken teşhisin önemini vurgulayarak, 50 yaş ve üzeri bireylerin aile hekimlerine düzenli olarak tarama testlerini yaptırması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Mart ayının kolorektal kanser farkındalık ayı olduğunu belirten Tarım, bu dönemde yapılan farkındalık çalışmalarının önemine değindi ve herkesin tarama testlerini yaptırması gerektiğini hatırlattı.

Related Posts

Türkiye’den Almanya’ya gönderilen çikolatalar geri çevrildi: Gerekçesi ortaya çıktı

Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilen bazı çikolata ve şekerleme ürünleri, yapılan kontrollerde ciddi alerjen riski taşıdığı gerekçesiyle ve ürünlerin ambalajlarında uyarı yapılmadığı için Avrupa pazarına sokulmadı.

Probiyotik deposu turşu: Ev yapımı turşunun 8 şaşırtıcı faydası! İşte evde sağlıklı turşu tarifi…

Turşunun mideye iyi gelmeyeceğini düşünerek tüketmekten çekinen geniş bir kitle var. Oysa lezzetinin dışında genel sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Sanılanın aksine turşunun mide asidini dengelediğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Turşunun fermantasyon süreci sonunda oluşan faydalı bakteriler; bağırsaklarda K2 başta olmak üzere birçok vitamin ve sindirime yardımcı enzimin üretimini destekliyor” dedi. 

Orman yangınlarının ardından ‘hava kirliliği’ alarmı: Şikayetler arttı, başvurular yüzde 30 arttı

Bursa’da günlerce devam eden orman yangınlarının ardından solunum yolu şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısında yüzde 30 artış yaşandığı öğrenildi. Uzmanlar kronik hastalığı olanların maskeyle dolaşması uyarısında bulunurken özellikle akut ve yoğun maruziyetlerde ölüm riskinin yüzde 5-8 arttığını vurguladı.

Kuaför ve berberlere “hepatit” uyarısı

Kuaför ve berberlere “hepatit” uyarısı

Karpuzda bakteri tehlikesi

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar, hayvansal gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin de zehirlenmeye yol açabileceğine dikkat çekiyor.

İdrar yolu enfeksiyonu vakaları artıyor: ‘Tekrarlıyorsa araştırılmalı!’

Enfeksiyonun yaz aylarında ortak alan kullanımı, yetersiz sıvı alımı ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinden kaynaklandığını belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, “Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Sıvı alımı sadece yaz aylarında değil, yılın her döneminde önemli. Ancak yazın özellikle artan sıcaklıklarla birlikte vücuttan sıvı kaybı da fazla oluyor. Bu dönemde daha da dikkatli olmak lazım” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir