Çocuğunuz ekran başında dakikalarca oturuyorsa…

Çocuklarda Kabızlık Sorunu ve Önlemleri

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Aykut Bayrak, çocuklarda kabızlık sorununun giderek yaygınlaştığını belirterek uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Bayrak, kabızlık vakalarının yüzde 95’inin fonksiyonel nedenlerden kaynaklandığını vurgulayarak, haftada iki kereden az dışkılama, ağrılı dışkılama, keçi pisliği veya zeytin tanesi şeklinde dışkılama ve geniş çaplı dışkılama, dışkı kaçırma gibi belirtilerin kabızlığın göstergelerinden olduğunu söyledi.

Çocuklarda kabızlığın büyük oranda fonksiyonel nedenlerden kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Bayrak, “Fonksiyonel kabızlık, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı ile doğrudan ilişkilidir. Vakaların yüzde 95’i çeşitli önlemler ve tedavi yöntemleriyle düzeliyor. Ancak yüzde 5 oranında organik nedenlere veya hastalıklara bağlı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Özellikle Hirschsprung hastalığı gibi cerrahi müdahale gerektiren vakalar da nadir de olsa görülebiliyor” şeklinde konuştu.

‘MUZ GİBİ MEYVELER İSE KABIZLIK YAPABİLİR’

Kabızlık sorununun önlenmesinde posalı beslenmenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Bayrak, çocukların diyetinde kabak, kereviz, ıspanak, semizotu ve bamya gibi liften zengin sebzelerin önemli olduğunu belirterek, bu sebzelerin çorba halinde değil, mümkün olduğunca diri ve bütün olarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca kayısı, erik, dut gibi lifli meyvelerin kabızlık sorununa iyi gelirken muz gibi meyvelerin ise kabızlık yapabileceğini söyledi.

Kabızlık yaşayan çocuklarda inek sütü tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini belirten Bayrak, “İnek sütü besleyici olsa da kabızlık yapma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle özellikle su tüketimi az olan çocuklarda inek sütüne dikkat edilmelidir. Eğer süt tüketimi kısıtlanacaksa yoğurt, ayran ve peynir gibi süt ürünlerine yönelmek daha sağlıklı olacaktır” dedi.

‘SU TÜKETİMİ ARTIRILMALI’

Doç. Dr. Bayrak, su tüketiminin kabızlık tedavisindeki önemine vurgu yaparak, “Yeterli su içmeyen çocuklarda dışkı sertleşir ve bağırsak hareketleri yavaşlar. Bu nedenle su tüketimini artırmak kabızlığın önlenmesinde büyük rol oynar” ifadelerini kullandı.

Özellikle okul öncesi dönemde çocukların tekrarlayan ağrılı tecrübeler nedeniyle bilinçli olarak dışkılarını tutabildiğine değinen Doç. Dr. Bayrak, “Bu davranış şekli özellikle kronikleşmeye yol açar, hâlbuki basit tıbbi ve davranış müdahaleleriyle bu durum çok ilerlemeden düzeltilebilir” dedi.

Kabızlığın üç ayı geçmesi halinde kronikleştiğine dikkat çeken Bayrak, “Kronik kabızlık tedavi edilmediğinde çocuklarda yaşam kalitesini düşürebilir. İlk bir ayda kendi çabalarımızla çözüm bulamazsak, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıyız” şeklinde konuştu.

Related Posts

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok dada fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Bu baharatlar ilacon etkisini sıfırlıyor! 5 dakikada çöp, vücuttan hızla atılıyor

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Uzmanlar uyardı: İşte astım hastalığında doğru bilinen yanlışlar

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir