Bu baharatlar ilacon etkisini sıfırlıyor! 5 dakikada çöp, vücuttan hızla atılıyor

Baharatlar Ve İlaç Etkileşimi: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutfaklarımızı lezzetlendiren ve sağlığımıza fayda sağlayan birçok baharat, bilinçsizce tüketildiğinde bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilaç etkilerini azaltabilir. Uzmanlar, bu konuda vatandaşları uyarıyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler.

Tarçın

Tarçın, geniş bir kullanım alanına sahip olan ve sevilen bir baharattır. Ancak içerdiği bazı bileşikler nedeniyle dikkatli tüketilmesi gereken bir baharattır. Kingston Üniversitesi’nde eczacılık alanında uzmanlaşmış olan Dr. Dipa Kamdar, tarçının sağlık üzerinde farklı etkilere neden olabileceğini belirtiyor.

Mississippi Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma ise ilaçların vücuttan atılma hızını artırarak ilaç etkilerini azaltabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle hipertansiyon, diyabet, kanser veya depresyon gibi kronik hastalıkları tedavi eden ilaç kullanan kişiler, bu duruma dikkat etmelidir.

Tarçın çeşitlerinin risk düzeyini etkilediğini belirten uzmanlar, Cassia tarçının yüksek miktarda kumarin içerdiğini ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabileceğini vurguluyor. Sri Lanka kökenli gerçek tarçın ise daha düşük kumarin içeriğiyle bu riski azaltır.

Dr. Kamdar, tarçın takviyelerinin ağrı kesiciler, antidepresanlar, diyabet ilaçları ve kanser tedavisi ilaçlarıyla etkileşime girebileceğine dikkat çekiyor. Ancak günlük olarak yulaf lapası veya kahve üzerine serpilen tarçının genellikle sorun yaratmadığını, risklerin yüksek dozlu takviyelerden kaynaklandığını belirtiyor.

Zerdeçal

Zerdeçalın aktif bileşeni kurkuminin, karaciğer enzimlerine müdahale ederek bazı ilaçların metabolizmasını etkileyebileceği belirtiliyor. Laboratuvar ve hayvan çalışmaları, zerdeçalın antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kemoterapi ilaçları ve bazı antibiyotiklerin etkisini değiştirebileceğini öne sürüyor.

Zencefil

Zencefilin hafif kan inceltici etkisi, antikoagülan ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabilir. Diyabet ilaçlarıyla etkileşimine dair ise çelişkili bulgular mevcut. Bazı çalışmalar zencefilin kan şekerini düşürebileceğini gösterse de, bu etkinin anti-diyabetik ilaçlarla nasıl bir sonuç doğuracağı henüz belirsizliğini koruyor.

Baharatlara ek olarak, bazı yiyecekler de ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini değiştirebilir. Greyfurt, karaciğer enzimlerini etkileyerek bazı ilaçların vücutta birikmesine veya hızla atılmasına neden olabilir. Alkol, özellikle antidepresanlar ve ağrı kesicilerle birlikte alındığında ciddi yan etkilere yol açabilir. Süt ürünleri, antibiyotik emilimini azaltırken, yeşil yapraklı sebzeler, yüksek K vitamini içeriğiyle kan sulandırıcı ilaçların etkisini zayıflatabilir. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmak önemlidir.

Related Posts

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Uzmanlar uyardı: İşte astım hastalığında doğru bilinen yanlışlar

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.

Bebeğinizi havaya atmadan önce iki kez düşünün!

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferunda Demir, ebeveynleri uyardı. Bebekleri sallamak, zıplatmak veya havaya atmak gibi sevgi gösterileri beyin kanaması, solunum durması ve göz içi kanama gibi ciddi sağlık riskleri taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir