Açık havaya çıkın, sosyalleşin! Mevsimsel depresyonla baş etmenin 9 yolu

OLABİLDİĞİNCE FAZLA GÜN IŞIĞINA VE AÇIK HAVAYA ÇIKIN

Düzenli olarak açık havaya çıkın. Mümkünse güneş alan doğal ortamları tercih edin. Gün ışığının en yoğun olduğu öğle saatleri bunun için en uygun periyotlardır.

DOĞRU BESLENİN

Gerek hormon dengesine etki etmesi gerekse genel sağlığı etkilemesi bakımından karbonhidrat, şeker ve yağlı besinleri daha az tüketin. Alkol ve sigara gibi alışkanlıkların, depresyonu tetikleyebileceğini unutmayın. Zararlı alışkanlıklardan uzak durup sağlıklı beslenmeyi düşünün.

SOSYALLEŞİN

Fiziksel olarak sosyalleşmek, depresyonun etkilerini azaltmakta çok etkilidir. Hem ortam değişikliği hem de sosyal iletişim, sorunların üstesinden gelmeniz için size yardımcı olabilir.

HAREKET EDİN

Düzenli yürüyüşün serotonin seviyelerinde artışa neden olduğu kanıtlanmıştır. Haftada en az 3 gün orta tempoda, mümkünse doğal bir ortamda yürüyün. Spor egzersizleri ve kapalı salonlar yerine açık alanda yürüyüş daha etkili olabilir.

YENİ ŞEYLER DENEYİN

Yeni yerler keşfetmek ve yeni hobiler edinmek, bunlarla tanışırken zihninizin onlara odaklanmasını sağlar. Bu sayede endişe ve diğer negatif düşüncelerden uzaklaşmanız mümkün olabilir. Hatta edineceğiniz hobilerle kendinize keyif veren süreçleri de inşa edebilirsiniz. Örneğin, neden gitar çalıp şarkı söylemeyesiniz ki?

UYKU DÜZENİNİ BOZACAK ETKİNLİKLERDEN KAÇININ

Yatarken televizyon izlemek, çok sıcak veya soğuk ortamlarda yatmak, rahatsız ortamları kullanmak (kanepe gibi) uyku düzeninize etki eder ve bunlardan kaçınmak gerekir. Ayrıca uykuya yakın saatlerde yemek yememek de önemlidir.

MEDİTASYONU DENEYİN

Nefes terapisi başta gelmek üzere bilimsel olarak kanıtlanmış meditasyon yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

İNATÇI OLUN

Umutsuzluk, isteksizlik ve yılgınlık; sizi sorumluluklardan kaçmaya yöneltecektir. Bu noktada inatçı olmalı ve onlarla yüzleşmelisiniz. Ayrıca depresyona karşı atabileceğiniz adımlar noktasında da inatçı olmanız gerekir. Zira bu bir kısır döngüye dönüşebilir. Yapmanız gerekenleri yapmak istemediğiniz ve yapmamanız halinde fayda elde etmeniz mümkün olmayacaktır.

DESTEK ALIN

Kimi durumlarla kendiniz baş edemeyebilirsiniz. Semptomların ağırlaşması ve yaşamınızı etkiler hale gelmesi durumunda, mutlaka uzmanlarla görüşün. Bu noktada sadece psikolog ve psikiyatrların uzman olduğunu, başka kişi ve kaynaklardan edinilen bilgilerin sağlıklı olmayabileceğini unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir