Bu belirtiyi hafife almayın! 3 haftayı geçtiyse aman dikkat

Ses Kısıklığı Belirti Olabilir, Geç Kalınmamalı!

Uzmanlar, ses kısıklığının sadece basit bir hastalık belirtisi olabileceğini değil, aynı zamanda ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtiyor. Ses kısıklığının gelişmesinde kişinin sesini fazla yormasının etkili olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, özellikle öğretmenlerin çok konuşması veya ders saatlerinin fazla olması durumunda ses kısıklığına neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Çobanoğlu’nun vurguladığı önemli bir konu da ses kısıklıklarının altında yatan sebeplerdir. Özellikle sigara kullanımı, uzun süreli ses kısıklıkları ve gırtlak kanserlerine işaret eden uzmanlar, bu belirtileri hafife almamak gerektiğinin altını çiziyor. Ses kısıklığının, gırtlak kanserlerinin ilk bulgusu olabileceği ve bu nedenle 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Ses kısıklığının altında yatan sebepler arasında polip veya nodül gibi iyi huylu lezyonların yer aldığını vurgulayan Çobanoğlu, bu durumlarda ses terapisinin veya cerrahinin çözüm olabileceğini ifade ediyor. Ancak altta yatan bir gırtlak kanseri varsa, bu durumda öncelikle biyopsi alınması gerektiğini belirten uzmanlar, tedavinin cerrahi müdahale, radyoterapi veya gırtlağın alınması gibi yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini aktarıyor.

Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinde ses kısıklığının yanı sıra yutma güçlüğünün de eşlik edebileceğini ve hastalarda ağrı, nefes darlığı veya boyundaki lenf bezlerinde şişlik gibi belirtilerin görülebileceğini belirtiyor. Bu nedenle iyileşmeyen, uzun süren ses kısıklıklarında hastaların mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kanserden ziyade, geç kalmaktan endişelenilmesi gerektiğini söylüyor.

“Kanserden değil, geç kalmaktan korkmalıyız”

Related Posts

Uzmanlar uyardı: İşte astım hastalığında doğru bilinen yanlışlar

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Dünya astım günü 2025: Astımda doğru inhaler kullanımı neden hayati?

Lokman Hekim Sağlık Grubu İmmünoloji Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Bozkurt, astım tedavisinde hasta-hekim işbirliğinin önemine işaret ederek, tedavi sürecinin, düzenli takip, doğru ilaç kullanımı ve çevresel tetikleyicilerden korunmayla başarılı olacağını belirtti.

Bebeğinizi havaya atmadan önce iki kez düşünün!

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferunda Demir, ebeveynleri uyardı. Bebekleri sallamak, zıplatmak veya havaya atmak gibi sevgi gösterileri beyin kanaması, solunum durması ve göz içi kanama gibi ciddi sağlık riskleri taşıyor.

Micro Brow Implant Nedir? 

Micro Brow Implant son günlerde diş estetiği alanında en çok merak edilen konuların başında geliyor. Uzmanlar, Micro Bros Implant hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. 

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir