Ay neden renk değiştirir?

Ay’ın Renk Değişimlerinin Bilimsel Açıklaması

Gökyüzüne bakıp Ay’ın farklı renklerde parladığını gözlemliyoruz. Peki, Ay sadece Güneş’ten aldığı ışığı yansıtırken nasıl oluyor da farklı renklerde görünüyor? İşte cevabı!

Ay, kendi ışığını üretmez ve Güneş’ten gelen ışığı yansıtır. Ay yüzeyindeki kayaların büyük çoğunluğu anortozit adı verilen grimsi bir kaya türünden oluşur. Bazı bölgelerde bazalt bulunsa da, Ay’ın genel gri yüzeyi ışığı eşit şekilde emer ve geri kalanını yansıtarak ikonik beyaz-gri görünümünü oluşturur.

Atmosferin Rolü

Ay’ın görüntüsünü atmosfer büyük ölçüde etkiler. Ay tepeye yakın olduğunda, ışık atmosferde kısa bir yol alır ve neredeyse tüm beyaz ışık bize ulaşır, bu yüzden Ay parlak ve beyaz görünür. Ancak, Ay ufka yaklaştıkça ışık atmosferde daha fazla dağılır ve Ay’ın rengi değişebilir.

Kanlı Ay ve Mavi Ay

Örneğin, Ay tutulması sırasında yaşanan Kanlı Ay olayı, atmosferdeki parçacıkların donuk mavi ışığı emmesiyle kırmızı-turuncu ışığın Ay’a ulaşmasını sağlar. Bu nedenle, Ay tutulmaları sırasında Ay kızıl renge bürünür. Mavi Ay ise, alışılmadık ikinci dolunay olayıdır ve özel bir astrolojik durumu temsil eder.

Related Posts

Kuantum Bilgisayar Yatırım Yarışı Kızışıyor: 2030’da Teknoloji Devrimi Kapıda!

Teknoloji dünyasında yeni bir devrim kapıda: Kuantum bilgisayarlar. Son yıllarda hız kazanan kuantum bilişim alanındaki yatırımlar, önümüzdeki 10 yıl içinde bugünün klasik bilgisayarlarını kökten değiştirecek. Bank of America’nın son raporuna göre, 2030-2033 yılları arasında “kuantum üstünlüğü” denilen kritik dönüm noktasına ulaşılması bekleniyor. Bu, kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarların yapamayacağı hesaplamaları yapmaya başlaması anlamına geliyor.

Samsung satışa sundu! İşte yapay zeka destekli yeni Smart Monitör M9’un özellikleri

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 32 inç boyutundaki Smart Monitör M9, seride ilk kez kullanılan QD-OLED paneliyle yüksek kontrast ve canlı renkler sunuyor. “Samsung OLED Safeguard+”, yanma riskini azaltmak için tasarlanan tescilli soğutma …

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Katlanabilir ekranlı iPhone için kara görünmeye başladı

Apple, çok uzun yıllardır katlanabilir ekranlı cihazlar üzerinde çalışıyor. Özellikle katlanabilir ekranlı bir iPhone için yıllardır çalışmaların yapıldığı söylenen cihaz için artık bir tarih de var.

Türkiye Muaythai Şampiyonası sona erdi

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sona erdi.

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir