Bu baharatlar ilacon etkisini sıfırlıyor! 5 dakikada çöp, vücuttan hızla atılıyor

Baharatlar Ve İlaç Etkileşimi: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutfaklarımızı lezzetlendiren ve sağlığımıza fayda sağlayan birçok baharat, bilinçsizce tüketildiğinde bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilaç etkilerini azaltabilir. Uzmanlar, bu konuda vatandaşları uyarıyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler.

Tarçın

Tarçın, geniş bir kullanım alanına sahip olan ve sevilen bir baharattır. Ancak içerdiği bazı bileşikler nedeniyle dikkatli tüketilmesi gereken bir baharattır. Kingston Üniversitesi’nde eczacılık alanında uzmanlaşmış olan Dr. Dipa Kamdar, tarçının sağlık üzerinde farklı etkilere neden olabileceğini belirtiyor.

Mississippi Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma ise ilaçların vücuttan atılma hızını artırarak ilaç etkilerini azaltabileceğini ortaya koyuyor. Özellikle hipertansiyon, diyabet, kanser veya depresyon gibi kronik hastalıkları tedavi eden ilaç kullanan kişiler, bu duruma dikkat etmelidir.

Tarçın çeşitlerinin risk düzeyini etkilediğini belirten uzmanlar, Cassia tarçının yüksek miktarda kumarin içerdiğini ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabileceğini vurguluyor. Sri Lanka kökenli gerçek tarçın ise daha düşük kumarin içeriğiyle bu riski azaltır.

Dr. Kamdar, tarçın takviyelerinin ağrı kesiciler, antidepresanlar, diyabet ilaçları ve kanser tedavisi ilaçlarıyla etkileşime girebileceğine dikkat çekiyor. Ancak günlük olarak yulaf lapası veya kahve üzerine serpilen tarçının genellikle sorun yaratmadığını, risklerin yüksek dozlu takviyelerden kaynaklandığını belirtiyor.

Zerdeçal

Zerdeçalın aktif bileşeni kurkuminin, karaciğer enzimlerine müdahale ederek bazı ilaçların metabolizmasını etkileyebileceği belirtiliyor. Laboratuvar ve hayvan çalışmaları, zerdeçalın antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kemoterapi ilaçları ve bazı antibiyotiklerin etkisini değiştirebileceğini öne sürüyor.

Zencefil

Zencefilin hafif kan inceltici etkisi, antikoagülan ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabilir. Diyabet ilaçlarıyla etkileşimine dair ise çelişkili bulgular mevcut. Bazı çalışmalar zencefilin kan şekerini düşürebileceğini gösterse de, bu etkinin anti-diyabetik ilaçlarla nasıl bir sonuç doğuracağı henüz belirsizliğini koruyor.

Baharatlara ek olarak, bazı yiyecekler de ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini değiştirebilir. Greyfurt, karaciğer enzimlerini etkileyerek bazı ilaçların vücutta birikmesine veya hızla atılmasına neden olabilir. Alkol, özellikle antidepresanlar ve ağrı kesicilerle birlikte alındığında ciddi yan etkilere yol açabilir. Süt ürünleri, antibiyotik emilimini azaltırken, yeşil yapraklı sebzeler, yüksek K vitamini içeriğiyle kan sulandırıcı ilaçların etkisini zayıflatabilir. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmak önemlidir.

Related Posts

Rahatsızlığı nedeniyle her yediğini kusunca 41 kiloya düştü, ameliyatla sağlığına kavuştu

Yaklaşık 4 yıl boyunca yaşadığı sağlık problemi nedeniyle 2 kez ameliyat olan, sıkıntıları geçmediği için 70 kilodan 41 kiloya kadar düşen Sabiha Demirden (44), tüm şikayetlerinin kalın bağırsağındaki darlıktan kaynaklandığını öğrenince şoke oldu. Antalya’da Prof. Dr. Tuğrul Çakır’ın gerçekleştirdiği 2,5 saatlik ameliyat ile sağlığına kavuşan Sabiha Demirden, yeniden doğduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Karın Germe Ameliyatı

Karın germe ameliyatı hakkında açıklama yapan uzmanlar, operasyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir