Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Rapor kullanmak işten çıkarılmanıza yol açabilir

İşten Çıkarma Kararlarında Rapor Kullanımı Etkili Oluyor

İşyerlerinde çalışanların rapor kullanımı, işverenler ve işçiler arasında çeşitli tartışmalara neden olabiliyor. İşten çıkarma süreci, bu rapor sürelerinin belirli sınırları aşması durumunda gündeme gelebiliyor. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, sık rapor kullanımı işten çıkarma durumlarını ve yasal çerçeveyi inceleyen bir makale yayımlandı.

İş Kanunu’na göre, işverenin işçiyi sağlık sebepleriyle işten çıkarması için bazı şartlar bulunmaktadır. Özellikle sürekli rapor kullanımı, işçinin iş akdinin feshedilmesine neden olabilmektedir. Ancak, iş yerinde sık sık rapor alan bir çalışanın, işleyişe zarar vermesi durumunda, işverenin işten çıkarma hakkı bulunmaktadır.

RAPOR KULLANIMI İŞTEN ÇIKARMA İÇİN NE ZAMAN GEÇERLİ?

Çok sık rapor kullanımının işten çıkarma sebebi sayılabilmesi için, rapor süresinin işçinin ihbar süresini 6 hafta aşması gerekmektedir. Ancak, bu sınırları aşmasa bile, iş yerinde olumsuz etkiler yaratan bir durum mevcutsa, işverenin işçiyi çıkarma hakkı doğabilir. Yasal düzenlemelere göre, işveren her iki durumda da kıdem tazminatı ödemek zorundadır.

İşçilerin devamsızlık sürelerine bağlı olarak fesih süreleri değişmektedir. Örneğin, 6 aydan az çalışan bir işçi için fesih süresi 8 hafta iken, 6 ay ile 1,5 yıl arasında çalışan bir işçi için bu süre 10 haftadır. Bu süreler aşıldığında, işveren ihbar süresi beklemeksizin işten çıkarma hakkına sahiptir.

Sık rapor kullanımının işten çıkarma sebebi olabilmesi için işverenin belirli prosedürleri takip etmesi gerektiği gibi, işçinin devamsızlıklarının iş düzenini bozduğu durumlarda da işten çıkarma yapılabilir.

KIDEM TAZMİNATI VE İTİRAZ HAKKI

Bu durumda, kıdem tazminatının ödenmesi zorunludur. İşten çıkarılan işçiler, haksız işten çıkarma durumunda işe iade davası açma hakkına sahiptir. Yargıtay, işten çıkarılacak işçinin sık rapor kullanımının iş yerinde düzeni bozduğuna dair somut delillerin sunulmasını talep ediyor.

Related Posts

Suriye’nin 15,5 milyon dolarlık borcu ödendi

Dünya Bankası, Suriye’nin Uluslararası Kalkınma Birliği’ne (IDA) olan 15,5 milyon dolarlık borcunun Suudi Arabistan ve Katar tarafından ödendiğini açıkladı. Böylece Suriye’nin, Dünya Bankası Grubu’na olan tüm borçları kapatılmış oldu. Bankadan …

Barış görüşmeleri borsa işlemlerine yansıdı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün akşamki kapanışa göre 127,06 puan arttı. BIST 100 toplam işlem hacmi 107,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,08, holding endeksi yüzde 2,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran …

İhale kralı ortağı çıkmıştı! Mehmet Şimşek’ten açıklama geldi

Lüks yaşamı ve bu yaşama dair paylaşımları ile dikkat çeken Selman Reşitoğlu’nun zenginliğinin arkasındaki ilişkileri ortaya çıkaran haberimiz sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten açıklama geldi. halktv.com.tr’den Bahadır Özgür …

Yasallaştı: Memurlara yaş sınırı genişletildi

Memur ve memur adaylarını yakından ilgilendiren düzenleme yasallaştı. Memur olmanın şartlarında değişikliğe gidildi. Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili iptal kararının ardından hazırlanan torba yasa Resmi …

Dev şirket, otomobil sahiplerine tazminat ödeyecek: Türkiye’de de satılıyor

Türkiye’de de satılan 1.0 ve 1.2 litrelik motora sahip aracı olanlara Stellantis tazminat ödeyeceğini duyurdu.

Dünya devi otomotiv markasında isyan! İşçiler greve gitti

Merkezi ABD’de bulunan otomotiv üreticisi Ford’un Avrupa merkezi olan Köln’deki fabrikasında çalışan işçiler, istihdamı 2027 yılına kadar 2 bin 900 kişi azaltmayı planlayan fabrika yönetimine karşı greve gitti. İşçilerin, IG Metall sendikasının …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir