ABD’de daha önce hiç görülmemiş bir virüsün keşfedilmesi, bilim insanlarını alarma geçirdi. Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden araştırmacılar, Alabama’nın Tallapoosa County bölgesindeki Camp Hill kasabası yakınlarında, küçük köstebek benzeri hayvanlar olan kır farelerinde yeni bir virüs tespit etti.
ENFEKTE OLANLARIN YÜZDE 70’İNE KADAR ÖLDÜREBİLİYOR
Yeni keşfedilen Camp Hill virüsü, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en büyük pandemi tehditleri arasında gösterdiği ölümcül Nipah ve Hendra virüsleriyle aynı Henipavirus ailesine ait. Bu virüsler, enfekte olanların yüzde 70’ine kadarını öldürebiliyor.
ABD Ulusal Çevre Sağlığı Derneği’nden halk sağlığı uzmanı Dr. David Dyjack, araştırmaya dahil olmamakla birlikte, Daily Mail’e yaptığı açıklamada yeni virüsün tüm insanlık için tehdit oluşturabileceğini söyledi: “Halk sağlığı açısından bizi endişelendiren şey, bu virüsün tahminlerimize göre çok yüksek bir ölüm oranına sahip olması. Eğer mutasyona uğrayarak insanlara bulaşırsa ve bazı hayvanlarda görüldüğü gibi böbreklere saldırırsa, bu insanlık için büyük bir tehdit olabilir.”
HENÜZ İNSANA BULAŞTIĞINA DAİR BULGU YOK
Şu ana kadar Camp Hill virüsünün insanlara bulaştığına dair bir kanıt bulunmuyor. Ancak aynı aileye ait diğer virüsler omurilik ve beyin iltihabı, beyin şişmesi, solunum yetmezliği, böbrek ve karaciğer hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Dr. Dyjack, Camp Hill virüsünün pandemiye yol açabilecek üç büyük risk faktörüne sahip olduğunu belirtti:
Yüksek ölüm oranı
Mutasyon geçirme potansiyeli
İnsanlara bulaşma riski
Ancak bazı uzmanlar bu kadar endişeli değil. Örneğin, 2020’den 20 yıl önce küresel koronavirüs pandemisini tahmin eden epidemiyolog Dr. Donald Burke, virüsün salgına yol açma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor. Boston Üniversitesi’nden virolog Dr. Adam Hume ise, Camp Hill virüsünün insan hücrelerine bağlanabilme potansiyeli taşıdığını ancak bunun hastalık yapıcı (patojenik) olup olmadığını belirlemek için yeterli olmadığını belirtti:
“Eğer bir virüs insan hücrelerine bağlanamıyorsa, patojenik olma ihtimali de düşüktür. Ancak şu anda Camp Hill hakkında yeterince bilgimiz yok.”
İNSANLARA BULAŞIRSA BÖBREKLER İLK HEDEFİ OLABİLİR
Queensland Üniversitesi’nden araştırmacılar, 2021’de memelilerin yaşlanması üzerine yapılan bağımsız bir araştırma sırasında Alabama’da dört kısa kuyruklu kır faresi yakaladı. Yapılan analizlerde bu hayvanların böbreklerinde daha önce bilinmeyen bir virüse ait genetik materyal bulundu.
Bu bulgu; uzmanlara, virüsün insanlara bulaşması halinde böbrekleri hedef alabileceğini düşündürüyor.
Queensland Üniversitesi’nden Dr. Rhys Parry, Camp Hill virüsünün insana bulaşma ihtimali hakkında şu açıklamayı yaptı: “Camp Hill virüsüne en yakın olan ve insanlarda hastalığa yol açan bilinen en yakın Henipavirus, Çin’de kır farelerinden insanlara geçen Langya virüsüdür. Bu da kır farelerinden insanlara bulaşmanın mümkün olabileceğini gösteriyor.”
Langya virüsü, Camp Hill, Nipah ve Hendra gibi Henipavirus ailesine ait olsa da genellikle hafif semptomlara neden oluyor. Öksürük, yorgunluk ve ateş gibi belirtiler gösterirken, Nipah ve Hendra virüsleri solunum yetmezliği, beyin iltihabı ve organ yetmezliği gibi çok daha ölümcül etkiler yaratabiliyor.
More Stories
Havaalanında taksi yapan bir uçak, diğer uçağın kuyruğuna çarptı
Toprak reformu ABD’yi kızdırdı: Dışişleri Bakanı Güney Afrika’daki G20’ye katılmayacak
Havza’da Kar Yer Yerini Aldı